Thursday, June 9, 2011

JaLan2 Unik Di Dunia~

~Assalammualaikum~

Tahukah anda terdapat pelbagai perkara aneh di dunia dimana ia mampu memberikan kita pelbagai persepsi dan maklumat yang menarik dan tersendiri. disini saya ingin berkongsi dengan awak tentang jalan2 unik yg terdapat di seluruh pelusok dunia..(dh mcm wat intro untuk karangan BM lah pulak) hee...jom sama2 kita ketahuinya!.  
 
JOM ZOOMMMMM!!

1. Jalan paling Pendek (scotland).

Ebenzer Place ini telah dinobatkan oleh Guiness Book Of Record sebagai jalan yang terpendek di dunia. jalan ini terletak di bandar caithness, scotland dan panjangnya hanya 6 kaki 9 inci @ 205.75 cm sahaja. jalan terpendek ini juga m'punyai 1 alamat sahaja iaitu No.1, Ebenzer place. pendek kn..so xlah ssh nk cari rumah..kn2 hahaha.

2.Jalan paling curam (new Zealand).

Jalan curam ini terletak di new zealand, iaitu di Baldwin Street. jalan ini panjangnya adalah 350 meter dan nisbah kecuraman pada 1:2.26 yang bererti ketinggian meningkat sebanyak 1 meter untuk setiap 2.86 meter. Menurut penduduk setempat, jalan ini dibina secara curam, ia hasil daripada pemaju yang MALAS untuk meratakan bukit untuk dibuat jalan. eh ada ke patut! ish3...

3. Jalan paling Berbengkang bengkok (San Francisco)

wah cantik kan!. hah inilah jalan paling berbengkang bengkok. jalan ini ialah jalan Lombard yang menpunyai 8 pusingan dalam 1/4 batu rentangan, menjadikan jalan ini jalan yang paling berliku di dunia. jalan ini dibina adalah untuk mengurangkan tahap kecerunan jalan dimana hanya 5km/j kelajuan dapat dicapai ketika memandu. huuu lambat kn..tp haruslah kalau nk selamat!..

4.Jalan paling Lebar (Argentina).

mempunyai 9 lorong dan nama jalan tersebut diambil bersempena hari kemerdekaan argentina pada 9 Julai 1816. Jalan ini mempunyai taman ditengah2nya menjadikan ia sebagai jalan yang paling lebar di dunia.

5.Jalan paling sempit(England).


Jalan ini terletak di exeter,england. jalan ini sebenarnya adalah sebuah lorong yang dibina pada abad ke-14 untuk menghubungkan Waterbeer Lane ke High Streetand dan diberi nama Parliament Street. Ukuran paling lebar untuk jalan ini ialah 45 inci dan yang paling sempit ialah 25 inci. wah, sempitkan..huu~
 ~Jumpa lagi!!!! T_T ~
2 comments:

  1. hye anna fauziah! awk.. tk update lgi ker? tulis la bnyk2 lagi.. singgah di sini sebentar. hehe ^_^

    ReplyDelete
  2. hye, ea saya..bz2 kt rumah ni dh ramai yg ada fb saya dh xda masa..... msg2 nk bukak fb jew...T_T...

    ~rajin2 lah singgah lagi ea ;D

    ReplyDelete